Kinderopvang

De kinderen die Nikkids bezoeken zijn in de leeftijd van 8 weken tot 4 jaar. De dagindeling van de baby’s wordt zo veel mogelijk aangepast op de dagindeling die de ouders thuis hanteren. We gebruiken dezelfde schema’s zodat het voor de baby’s voorspelbaar is. Hoe ouder en groter de kinderen worden hoe meer ze aan zullen sluiten bij ons algemene schema:

vrij spelen
09:30 fruit
voorschoolse activiteit
buiten spelen
12:00 brood maaltijd
dutje/vrij spelen
15:00 snack
vrij (buiten)spelen
17.00 cracker / knijpfruit / soepstengel

Hieronder staat het schema verder uitgewerkt:

Nikkids verzorgt het eten dat de kinderen nuttigen. Als kinderen naar Nikkids komen en u mocht nog geen tijd gehad om ze te laten ontbijten, dan krijgen ze bij Nikkids een gezonde boterham met aansluitend een beker melk.

De kinderen mogen vrij spelen en worden door de pedagogisch medewerkers gestimuleerd in hun ontwikkeling. Zij sluiten aan bij het spel van de kinderen en tillen dit spel naar een hoger niveau.

Om half 10  wassen de kinderen hun handen en worden de kinderen aan tafel verwacht en krijgen zij een fruitmaaltijd. Er wordt het lied “smakelijk eten” gezongen om het gezamenlijke eetmoment te beginnen. Er worden verschillende soorten fruit aangeboden zowel seizoenvruchten als fruit wat het hele jaar door verkrijgbaar is. Na de fruitmaaltijd wordt water aangeboden.

Na de fruitmaaltijd gaan de jonge dreumesen nog vaak even een dutje doen.

Om de peuters voor te bereiden op school worden er na de fruitmaaltijd één of meerdere activiteiten aangeboden waarin we het dan geldende thema behandelen.
We zingen ons “Goede morgen” liedje waarin we alle kinderen welkom heten. En daarna beginnen we een activiteit. Dit kan een voorleesactiviteit zijn, een knutselactiviteit, een uitstapje of nog veel meer. We proberen de kinderen op zo veel mogelijk verschillende manieren te prikkelen.

Door deze activiteiten bieden we in grote maten hetzelfde aan als een peuterspeelzaal. Alleen kun je hiervoor bij ons 5 dagen in de week en 10 1/2 uur per dag terecht. Zie onze openingstijden.

Natuurlijk vinden we buiten spelen ook erg belangrijk. We maken in Rucphen hiervoor gebruik van (een gedeelte van) het schoolplein. Doordat we deze buitenruimte delen houden we rekening met de tijden dat school buiten speelt. (10:30-10:45) en (12:15-12:45). Buiten deze tijden zijn we vrij om van het schoolplein gebruik te maken. Tijdens lesuren spelen we aan de (vanuit school gezien) rechterkant van het speelplein en niet voor de lokalen. Zo worden de kinderen in de klas niet afgeleid door al onze brandweermannen en autoraces onder hun raam. Deze ruimte is zeker 200m2 dus nog steeds ruimte in overvloed! We hebben een schuurtje staan met buitenspeelgoed wat geschikt is voor deze jongere leeftijd. Ook staat er een plastic speelhuisje waar de leukste (speel)scenes ontstaan!

Om 12 uur beginnen we met de lunch. Ook nu wordt weer het lied “smakelijk eten” gezongen om het voor de kinderen duidelijk te maken dat het eetmoment gaat beginnen. In de meeste gevallen zullen we volkoren brood serveren met op de eerste boterham gezond beleg. Als zij daarna nog een boterham lusten, kunnen ze kiezen uit meerdere soorten gezonde versies van zowel zoet als hartig beleg. In vakanties willen we er ook wel eens een feest van maken en geven we de kinderen, in vooraf overleg met u, knakworstjes, tosti’s of pannenkoeken. Na de maaltijd wordt melk aangeboden.

Na de broodmaaltijd gaan de meeste kinderen even een dutje doen. De kinderen slapen in een slaapzak of onder een dekentje. We beschikken over 3 duobedjes en 1 evacuatiebedje met fijne zachte matrasjes. Bij 2 van deze slaapplaatsen maken we gebruik van een Aerosleep. Indien ouders van jonge baby’s dit prettig vinden hebben we een zijslaper waar gebruik van gemaakt kan worden. In de slaapkamer staat een glitter lavalamp. dit is rustgevend voor de kinderen en door het kleine beetje licht liggen ze toch niet helemaal in het donker. Onze slaapkamer is direct grenzend aan ons lokaal, het is er als het ware in gebouwd. Hierdoor hebben we prima toezicht op de slapende kinderen en lopen we makkelijk even binnen om een oogje in het zeil te houden.

Kinderen die niet meer gaan slapen worden gestimuleerd een rustig spel te spelen. We puzzelen met de peuters en lezen veel boekjes voor zodat zij ook een rustmoment kunnen pakken. De kinderen krijgen de mogelijkheid om nog even buiten te spelen, en mocht de leidster alleen op de groep staan wordt er gebruik gemaakt van een babyfoon zodat er ten alle tijde de slaapkamer in de gaten gehouden kan worden.

Zodra de kinderen wakker zijn dit is zo rond 3 uur in de middag wordt er gezamenlijk genoten van een versnapering. Als er een kind jarig is wordt het feestje gevierd en de traktatie opgesnoept. In andere gevallen zal Nikkids zorgen voor wat lekkers in de vorm van bijvoorbeeld een peperkoekje. Ook na deze versnapering wordt diksap aangeboden.

De kinderen kunnen nog fijn even vrij spelen, en er is weer een mogelijkheid om naar buiten te gaan. Omdat de school om 3 uur ook uit is spelen we in Rucphen in de middag samen met BSO Blitz4Kidz samen. Nu maken we gebruik van het hele schoolplein en ook het uitdagende klimrek van de kleuters. Natuurlijk is hier voldoende toezicht maar mogen de kinderen hierop ook BEGELEID risicovol spelen. De kinderen ontdekken hun grenzen en de leidsters leren de kinderen wat veilig is.
Omdat we samen met de kinderen van de Buiten Schoolse Opvang (4-12 jaar) spelen worden er weer nieuwe spelimpulsen toegevoegd.

Tegen 5 uur is er voor de aanwezige kinderen nog een yoghurtje beschikbaar.

Alle kinderen eten totdat zij vol zitten of geen zin meer hebben. Er wordt goed in de gaten gehouden of uw kind genoeg eet. Maar er wordt nooit gepusht. Wij zijn van mening dat het opdringen van eten alleen maar averechts werkt. Mochten we het idee hebben dat uw kind (te) weinig voeding binnenkrijgt, dan wordt dit altijd met u besproken. De peuters hun brood zelf smeren met een kindermes, dit is een geweldige ervaring. Ook al zit al het beleg aan een kant van de boterham, als het kind tevreden is, zijn wij dat ook!

Bent u overtuigd? Neem dan HIER contact op en plan een rondleiding!

Kinderopvang Nikkids,
uw kinderopvang in Rucphen en uw kinderopvang in Schijf

LOGO klein