Dagritme Peuteropvang

Peuters die ook gebruik maken van dagopvang wisselen om 8:45 van stamgroep. Zij gaan van de dagopvang naar de peuteropvang.

Om 9 uur start het peuteropvang programma. Dit programma duurt tot 12 uur. Daartussen kunt u uw kindje niet ophalen. De kinderen starten de dag met een inloop. Ouders kunnen tot 9:15u een taakje of spelletje doen met hun kind. Daarna gaat het liedje aan en gaan de peuters in een kring zitten.
In dit kringmoment wordt gekeken wie er allemaal aanwezig is, we bespreken de dagindeling en natuurlijk komen er altijd gezellige onderwerpen aan bod om over te kletsen.

Na dit kringmoment is het aan de kinderen om zelfstandig en vrij te spelen. Hierbij stimuleren de pedagogisch medewerkers het spel van de kinderen door aandachtig te kijken en nieuwe spelimpulsen aan te bieden.

Rond 10 uur wordt samen met de kinderen de groep opgeruimd, zij wassen hun handen en krijgen zij een fruitmaaltijd. Er wordt het lied “smakelijk eten” gezongen om het gezamenlijke moment te beginnen. Er worden verschillende soorten fruit aangeboden en verzorgd door Nikkids. Ouders hoeven deze niet zelf mee te brengen. Zowel seizoenvruchten als fruit wat het hele jaar door verkrijgbaar is. Het fruit ligt op een groot bord dat rond gaat langs alle kinderen. Zij mogen een stuk fruit kiezen en het bord doorschuiven naar het volgende kind. Hierdoor worden de kinderen sociaal gestimuleerd en zullen ze het gekozen stukje fruit rustiger op eten omdat zij toch moeten wachten tot het bord weer bij hun is. Als er iemand jarig is wordt er een feestje gevierd. En de traktatie wordt buitgemaakt. Na de fruitmaaltijd wordt water aangeboden.

Na het fruitmoment gaan we met alle peuters even plassen en worden luiers verschoond.

Rond 10:45u bieden we een gerichte activiteit aan met betrekking tot het thema en ter voorbereiding op school.

Uiteraard spelen we daarna heerlijk buiten of bij heel slecht weer spelen we in de gymzaal.

Om 5 voor 12 verzamelen we weer in de groep.

Vanaf 12 uur kunnen de kinderen weer worden opgehaald.
Ook is het mogelijk dat de kinderen nog met ons mee blijven eten. Kinderen die deelnemen aan de lunch gaan hun handen wassen en aan tafel. Ook nu wordt weer het lied “smakelijk eten” gezongen om het voor de kinderen duidelijk te maken dat het eetmoment gaat beginnen. In de meeste gevallen zullen we volkoren brood serveren met op de eerste boterham gezond beleg. Als zij daarna nog een boterham lusten, kunnen ze kiezen uit meerdere soorten gezonde versies van zowel zoet als hartig beleg. In vakanties willen we er ook wel eens een feest van maken en geven we de kinderen, in vooraf overleg met u, knakworstjes, tosti’s of pannenkoeken. Na de maaltijd wordt melk aangeboden.

Om 13:00uur wordt de rest van de peuters opgehaald of wisselen ze van stamgroep naar de dagopvang.